Torty dla alergika

Estimated read time 2 min read

Torty urodzinowe, weselne, na przyjęcie, na ważną okazję… Wszyscy je uwielbiamy. Pyszny biszkopt z wielu jajek, krem z ubitej śmietany, posypka z orzechów – przepis na tort wymarzony! Ale czy zawsze? Dla osób, które nie mogą jeść glutenu, nie trawią laktozy czy są uczulone na orzeszki, torty to trudny temat.

Niełatwo jest znaleźć bowiem przepis, który pozbawiony będzie wszystkich elementów problematycznych, jak chociażby jajka czy śmietana. Czy to jednak oznacza, że dla takich osób torty to zamknięty temat i że mogą co najwyżej obejść się smakiem? Oczywiście, że nie!

Grunt to znaleźć dobry przepis na tort. Polecam zajrzeć w tym celu na: delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/torty-i-ciasta-z-kremem/. Istnieją zamienniki, inne wersje biszkoptów, inne rodzaje kremów – torty dla alergika, choć składem różnić się będą od tortów „typowych”, mogą być tak samo pyszne, pod warunkiem, że przepis na tort będzie nie tylko sprawdzony, ale także starannie wyselekcjonowany.

Nie dziwmy się więc, że po wpisaniu w wyszukiwarkę frazy takiej jak torty bezglutenowe, znajdziemy informację o biszkoptach, które biszkoptami nie są. Ponieważ nie da się upiec prawdziwego biszkoptu bez piany z jajek, przepis na tort dla alergika musi jakoś ten problem obejść – stąd w liście składników na przykład soda, ocet i mleko. W takim przepisie może też, zamiast śmietany, pojawić się mleko kokosowe, smaczny i aromatyczny zamiennik, który nie zagrozi alergikowi.

Odpowiedni przepis na tort pozwoli każdemu przygotować ciasto, które będzie nie tylko bezpieczne dla każdego, nieważne jakie ma ograniczenia żywieniowe, ale które także będzie przepyszne. Nie bójmy się więc eksperymentować i szukać – alergicy też mają prawo do czegoś pysznego!

Polecamy

More From Author